Brug kredsretterne
Du kan kontakte kredsretterne, hvis en af dine nære er afgået ved døden eller hvis du er part i en kriminalsag, en familiesag eller en fogedsag.
Alle sager, undtagen civile sager og insolvenssager, starter som udgangspunkt i kredsretterne som første instans.
Kriminalsager
Kriminalsager bliver behandlet i retten, når der er begået en forbrydelse, og anklagemyndigheden mener, at den kan bevise, hvem der er gerningsmanden.
Kriminalsager bliver anlagt mod personer, der er mistænkt for at have begået noget kriminelt. Politiet indleder alle kriminalsager med en efterforskning.
Hvis politiet mener, at der er tilstrækkelige beviser mod en eller flere personer, bliver disse sigtet i sagen. Herefter sender anklagemyndigheden sagen til kredsretten.
Familie- og skilsmissesager
Sager der vedrører familie og skilsmisse begynder som hovedregel i kredsretterne:
- Ægteskabssager
- Forældremyndighedssager
- Samværssager
- Sager om umyndiggørelse
Læs mere om alle typer familiesager
Generelt om børnebidrag:
Forældre har pligt til at forsørge deres børn. Hvis den ene forælder ikke opfylder sin pligt til at forsørge barnet, kan den anden forælder søge om, at han eller hun bliver pålagt at betale børnebidrag. Normalt skal der kun betales bidrag til barnet fylder 18 år. Det er som udgangspunkt den forælder, der har barnet boende – eller hvor barnet bor mest – der kan ansøge om at få den anden forælder til at betale børnebidrag.
Rigsombuddet overtager den 1. april 2024 hele bidragsområdet i Grønland.
Dette betyder, at rigsombuddet som ene myndighed fremadrettet vil modtage alle nye sager omkring bidrag. Det skal bemærkes, at alle verserende sager i kredsretten vil blive færdigbehandlet af kredsretten
For yderligere information vedrørende børnebidrag læs mere her: https://www.rigsombudsmanden.gl/sagsomraader/familie-og-personret/boernebidrag/
Ændring af ægtefællebidrag
Hvis du vil søge om ændring af bidraget, skal du kontakte den myndighed, der oprindeligt afgjorde din sag om ægtefællebidrag, det vil sige rigsombuddet eller kredsretten. I kan også selv aftale ændringer i bidragets størrelse.
Hvis det var kredsretten, der oprindeligt afgjorde sagen om ægtefællebidrag, skal du henvende dig til kredsretten for at få bidragets størrelse ændret.
Hvis det var rigsombuddet, der oprindeligt afgjorde sagen om ægtefællebidrag, skal du udfylde et ansøgningsskema om ændring. Du kan finde ansøgningsskemaet på rigsombudsmandens hjemmeside. Du kan også hente ansøgningsskemaet hos Rigsombudsmanden i Grønland og hos det lokale politi uden for Nuuk.
Bemærk: Hvis I er separeret eller skilt hos rigsombuddet og I aftalte, at rigsombuddet ikke kan ændre ægtefællebidragets størrelse, kan bidraget kun ændres af kredsretten.
For yderligere information vedrørende ægtefællebidrag læs mere her:
https://www.rigsombudsmanden.gl/sagsomraader/familie-og-personret/%C3%A6gtefaellebidrag/
Hvordan gør jeg?
Gå til blanketter og vejledninger
Faderskabssager
Nye regler om faderskab og medmoderskab:
Fra 1. april 2024 vil det fremadrettet være præstegældet og rigsombuddet, som behandler sager om faderskab og medmoderskab.
Politiet vil fremadrettet alene bistå rigsombuddet i sager udenfor Nuuk.
Hvis mit barn er født før 1. april 2024
Er dit barn født før 1. april 2024, er det fortsat de gamle regler, som gælder. Dette betyder, at politiet opstarter din faderskabssag og oversender til kredsretten.
Når barnet fødes
Efter fødslen vil jordemoderen fremsende en fødselsanmeldelse til præstegældet. Præstegældet vil herefter vurdere, om faderskabet eller medmoderskabet til barnet kan registreres straks.
Registrering af faderskab og medmoderskab
Præstegældet kan de første 4 uger efter barnets fødsel registrere faderskabet (og i nogle tilfælde medmoderskabet) til barnet, enten automatisk hvis I er gift, eller hvis I som ugifte har underskrevet en erklæring. Som nybagte og ugifte forældre er det derfor vigtigt, at I kontakter præstegældet for at underskrive en ”omsorgs- og ansvarserklæring” - en erklæring på at far og mor vil varetage omsorgen og ansvaret for barnet sammen.
Er du i tvivl om faderskabet eller medmoderskabet, eller ønsker du at få foretaget retsgenetisk undersøgelse, vil præstegældet oversende jeres sag til rigsombuddet.
Find yderligere vejledning på rigsombuddets hjemmeside:
https://www.rigsombudsmanden.gl/sagsomraader/familie-og-personret/faderskab-og-medmoderskab/
Dødsboskiftesager
Når en af dine nære er afgået ved døden, vil kredsretten sørge for, at arven bliver fordelt.
Hvordan gør jeg?
Fogedsager
Hvis du har bevis for, at nogen skylder dig penge, kan du anmode fogedretten om at inddrive pengene.
Fogedsager behandles i kredsretterne.
Læs mere om fogedsager
Hvordan gør jeg?
Sidst opdateret: 22. april 2024