Gå til sidens indhold

Københavns Byret

10 jul 2024

Københavns Byret

11 år og 6 måneders fængsel for drab begået nytårsaften 1989/1990.

Dom afsagt: 10. juli 2024

54-årig mand fundet skyldig i knivdrab på en dengang 23-årig kvinde.

Sagsnummer: SS.1-6384/2024

Sagen kort fortalt

Den 54-årige mand var tiltalt for at have slået og sparket kvinden i hovedet og på kroppen, at have stranguleret hende med et antennekabel og for at have stukket eller snittet kvinden talrige gange med saks, skruetrækker og kniv i nakken, på kæben, i brystregionen og på halsen, hvorved kvinden fik en 14 ca. lang snitlæsion på forsiden af halsen, hvilket førte til, at kvinden afgik ved døden.

Hændelsen fandt sted i kvindens lejlighed på Fensmarkgade, København N.

Tiltalen var manddrab efter straffelovens § 237.

Den 54-årige tiltalte mand nægtede sig skyldig med henvisning til, at han på grund af indtag af alkohol og stoffer havde haft black-out for dele af nytårsaften 1989/1990, men ud fra sagens tekniske beviser erkendte han, at han måtte have været til stede i lejligheden.

Dommens resultat

Efter bevisførelsen lagde retten til grund, at den 54-årige mand om aftenen den 31. december 1989 ledte efter en prostitueret, idet han i en taxi samlede kvinden op i Skelbækgade, hvorefter de sammen kørte med taxaen til kvindens lejlighed på Fensmarkgade. Retten fandt det bevist, at manden var sammen med kvinden i lejligheden, da hun afgik ved døden.

Ud fra sagens beviser, herunder navnlig de skader som fremgik af obduktionserklæringen vedrørende kvinden, fandt retten det bevist, at manden havde øvet vold mod kvinden og forsøgt at strangulere hende med et antennekabel, hvorpå han til sidst tilføjede hende en snitlæsion på halsen, hvilket førte til, at kvinden afgik ved døden.

Retten lagde ved bevisbedømmelsen vægt på, at flere biologiske spor, som blev fundet på kvindens cowboybukser, havde en dna-profil som med den højeste grad af sandsynlighed matchede mandens dna, og at der tillige var blevet afsat fodaftryk på gulvet i lejlighedens køkken, hvilke aftryk ifølge en fingeraftryksekspert var identisk med tiltaltes fodaftryk, idet der fandtes adskillige overensstemmende detaljer.

Retten fandt det derfor bevist, at den 54-årige mand var skyldig i den rejste tiltale.

Straffen blev fastsat som en tillægsstraf af fængsel i 11 år og 6 måneder. Retten lagde ved strafudmålingen vægt på den voldsomme og brutale måde, som drabet var udført på.

Dommerne var enige om dommens resultat.

Sagen har været behandlet under medvirken af domsmænd, idet domfældte havde givet afkald på nævningebehandling.

Domfældte vil inden for 14 dage beslutte, om dommen skal ankes.

Afgørelsesdato

Dommen er afsagt af Københavns Byret den 10. juli 2024.